„Totul porneşte de la un vis“

Diana Popescu

- Din nou acasă. Cum vă simţiţi?

- Foarte emoţionată. Sâmbătă seară, la Gala de premiere, aveam un nod în gât, mă temeam să nu-mi dea lacrimile, să mă fac de râs. M-am descurcat...Pentru mine e o onoare, îi mulţumesc domnului Tudor Giurgiu, directorul festivalului, că m-a invitat la Cluj.

- Succes aţi avut în Romania, nu vă lipseşte nici în Statele Unite. Vă lipseşte ceva de acasă?

- Le păstrez pe toate în suflet, n-am senzaţia că-mi lipsesc, pentru că nu m-au părăsit niciodată. Adaptarea a fost dificilă, americanii au alt fel de a gândi, de a trăi, durează până incluzi toate astea în propriul tău „sistem“. Îmi lipseşte, poate, o anumită exuberanţă tipic românească, anglo-saxonii sunt mai reci. Poate că e mai bine să fii un pic reţinut, pentru neavizaţi sentimentele lăsate libere pot părea o exagerare.

- Cum ar fi arătat viaţa dumneavoastră dacă n-aţi fi plecat, acum mai bine de 20 de ani, în America?

- Pasiunea faţă de meserie ar fi rămas aceeaşi, aş fi continuat să lupt pentru visul meu. Sunt o visătoare, totul porneşte de la un vis.
N-am făcut o analiză, nu mi-am imaginat ce s-ar fi întâmplat dacă nu plecam. Cert este că am avut şansa de a învăţa atât de multe, încât am considerat America o şcoală. Un experiment continuu, o metamorfoză din care am avut numai de câştigat. Am trecut de cealaltă parte a camerei, ceea ce este fascinant. Am învăţat formatul digital, îmi produc singură emisiunile tv, fac montajul. Eu şi butoanele, cine şi-ar fi închipuit...
Am continuat, totuşi, într-un fel sau altul, ceea ce făcusem înainte. Pentru coloana sonoră a emisiunilor folosesc numai muzică clasică. E urmarea celor şapte ani de pian. Apare, cu întârziere, de unde nu te-aştepţi. Înainte de a face televiziune, am lucrat 10 ani în galerii de artă. (După ‚90, au început să se închidă). Una dintre primele emisiuni a fost dedicată pictorilor, problemelor cu care se confruntă. Aşa se leagă toate.

- Cum sunt privite emisiunile culturale în Statele Unite?

- Toată lumea face emisiuni despre sport, religie, foarte multă politică. Aşa că o mulţime de ramuri culturale, neglijate, mi-au stat la dispoziţie. Am promovat ceea ce alţii nu promovează.
Am avut şi norocul de a lucra într-un studio mic, unde am putut experimenta. Într-un studio-mamut faci ce ţi se spune. Acum, după 4 premii pentru emisiuni culturale, mă bate gândul să lucrez pentru mine, ca să am libertate totală. Aşa îi pot ajuta pe ceilalţi, punându-mă în acţiune şi în umbră. Eu nu apar în emisiunile mele. Şi nici vedete care să intervieveze invitaţii nu există, ar capta toată atenţia asupra lor. Protagoniştii trebuie lăsaţi să spună ce îi preocupă, ce îi interesează, nu ce ne trece nouă prin cap să-i întrebăm.

- Aveţi multe de făcut în televiziune, muzica în ce stadiu a rămas? Nu le pregătiţi nimic românilor de-acasă?

- Ar fi un vis frumos. Fiecare artist îşi doreşte asta. Dar eu sunt cu picioarele pe pământ şi-mi dau seama că vin iar şi iar alte generaţii, care nu mi-au ascultat cântecele. Publicul meu de astăzi nu-mi cumpără albumele, dau banii pe medicamente. Poate de aceea nu m-am hotărât dacă să lansez un nou disc, dacă va interesa pe cineva. Mai degrabă aş da compoziţiile noi unor tineri, să le orchestreze ca pentru cei de vârsta lor. Am lucrat cu tineri, îmi plac nebuniile lor, de-acolo iese scânteia care poate isca un „incendiu“.